AWESOME

OLOFSSON

Faktorer att ta hänsyn till när man köper MC hjälm

jun 13, 2023

Att köpa en MC hjälm är en viktig investering för alla motorcyklister. Det är inte bara en accessoar utan också en avgörande del av säkerhetsutrustningen. Att välja rätt MC-hjälm kan göra en stor skillnad när det kommer till att skydda dig i händelse av en olycka. I denna artikel kommer vi att utforska de faktorer som är viktiga att ta hänsyn till när man ska köpa en MC-hjälm och ge en kvalitativ analys av dessa faktorer.

1. Säkerhetsstandarder

Först och främst är det viktigt att välja en MC-hjälm som uppfyller de senaste säkerhetsstandarderna. Ett exempel på en sådan standard är ECE R22.05 som används i Europa. Genom att välja en hjälm som är certifierad enligt dessa standarder kan du vara säker på att den har genomgått rigorösa tester för att säkerställa dess skyddande egenskaper.

1.1 ECE R22.05-certifiering

ECE R22.05-certifiering är en av de mest erkända standarderna för MC-hjälmar i Europa. Denna certifiering garanterar att hjälmen har testats för att skydda mot kollisioner och ger en viss nivå av skydd vid olyckor. Det är viktigt att kontrollera att hjälmen du köper har denna certifiering för att vara säker på dess säkerhetsnivå. På Flyingeagle.se hittar du MC hjälmar med godkänd certifiering och hög kvalitet.

1.2 DOT-certifiering

DOT (Department of Transportation) är en annan viktig certifiering för MC-hjälmar, speciellt i USA. DOT-certifierade hjälmar har passerat tester för att bedöma deras prestanda vid olika typer av kollisioner. Det är bra att känna till och överväga denna certifiering om du planerar att köra i USA.

2. Passform och komfort

En korrekt passform och hög komfort är avgörande för en MC-hjälm. En hjälm som inte sitter ordentligt på huvudet kan vara både obehaglig och mindre skyddande. Här är några faktorer att ta hänsyn till:

2.1 Storlek och justerbarhet

Det är viktigt att välja rätt storlek på hjälmen. Varje tillverkare har vanligtvis en storlekstabell som hjälper dig att hitta rätt passform. Dessutom är det fördelaktigt att välja en hjälm med justerbara funktioner som hakremmen och kindkuddarna för att anpassa passformen efter dina behov.

2.2 Ventilationssystem

Ventilationssystemet på hjälmen spelar en viktig roll när det gäller att hålla huvudet svalt och bekvämt under långa körningar. Kontrollera att hjälmen har tillräckligt med ventilationsöppningar och att du kan justera luftflödet efter behov.

3. Material och konstruktion

Materialen som används i tillverkningen av en MC-hjälm kan påverka dess vikt, hållbarhet och säkerhetsegenskaper. Här är några viktiga faktorer att tänka på:

3.1 Ytterhölje

Det yttre skalet på hjälmen kan vara tillverkat av olika material, såsom glasfiberförstärkt plast, termoplast eller kolfiber. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar när det gäller vikt, styrka och pris. Välj en hjälm med ett ytterhölje som passar dina behov och budget.

3.2 Innerfoder

Det innre fodret i en hjälm spelar en roll för både komfort och säkerhet. Det kan vara gjort av olika material, till exempel EPS-skum (expanderat polystyren), som är känt för sin stötdämpande förmåga. Se till att hjälmen har ett högkvalitativt och bekvämt innerfoder som kan absorbera kraften vid en kollision.

4. Pris och budget

Priset på en MC-hjälm kan variera avsevärt beroende på dess egenskaper och tillverkningsmaterial. Det är viktigt att sätta en rimlig budget och jämföra olika modeller för att hitta bästa möjliga kombination av pris och prestanda.

5. Underhåll och rengöring

Slutligen är det viktigt att veta hur man underhåller och rengör en MC-hjälm för att säkerställa dess långsiktiga användbarhet och funktion.

5.1 Rengöringsrutiner

Följ tillverkarens rekommendationer när det gäller rengöring av hjälmen. Använd milda rengöringsmedel och undvik att använda starka kemikalier som kan skada materialen.

5.2 Inspektion och byte

Regelbunden inspektion av hjälmen är viktigt för att upptäcka eventuella skador eller slitage. Om du märker några sprickor, missfärgning eller annan skada bör du överväga att byta ut hjälmen för att säkerställa att den fortfarande ger optimalt skydd.

Vanliga frågor (FAQs)

1. Vilken är den bästa certifieringen för MC-hjälmar?

Den bästa certifieringen för MC-hjälmar beror på var du planerar att köra. I Europa är ECE R22.05-certifiering vanligtvis föredragen, medan DOT-certifiering är mer relevant i USA.

2. Hur vet jag vilken storlek jag behöver för min MC-hjälm?

För att veta vilken storlek du behöver bör du mäta omkretsen på ditt huvud precis ovanför öronen och använda tillverkarens storlekstabell som en guide.

3. Vilket material är bäst för yttre skalet på en MC-hjälm?

Material som glasfiberförstärkt plast, termoplast och kolfiber används vanligtvis för yttre skal på MC-hjälmar. Valet beror på dina preferenser när det gäller vikt, styrka och pris.

4. Hur ofta bör jag inspektera och byta ut min MC-hjälm?

Det är bra att regelbundet inspektera din hjälm och byta ut den om du märker några tecken på skador, sprickor eller slitage. Det rekommenderas att byta ut hjälmen ungefär var femte år, även om den inte har skadats.

5. Vilken roll spelar ventilationssystemet i en MC-hjälm?

Ventilationssystemet är viktigt för att hålla huvudet svalt och bekvämt under långa körningar. Det hjälper till att reglera luftflödet och förhindrar överhettning.

Fantastiske Olofsson

En entusiastisk gamer som älskar att spendera sin fritid med spel och i goda vänners lag. Samlare av roliga prylar och teknikgadgets. Ständigt på jakt efter de senaste trenderna och är inte rädd för att prova nya saker. Även lite intresserad av heminredning.

Matlagning är även en stor passoin, gillar att experimentera med olika recept och ingredienser för att skapa smakfulla måltider för sig själv och sina vänner. Han har också ett öga för design och är duktig på att skapa vackra och unika matpresentationer.

Sök och du skal finna