AWESOME

OLOFSSON

Startat en liten business med eget lager

apr 4, 2023

Hallå allihopa!

Jag och en pollare har tillsammans startat en matimportbusiness, där vi tar in produkter från olika företag runt om i världen för att sälja vidare till lanthandlar och saluhallar bland annat. De började med att vi satt och snackade lite, och då vi båda har ett stort matintresse tänkte vi de kunde vara en kul grej att se om man kunde köpa produkter från andra länder som matbutiker i nuläget inte tar in. Så vi kontaktade några företag vi gärna ville få tag i produkter från och några av dem sa att de funkar att köpa in och bli återförsäljare. Vilket var något vi egentligen inte tänkt på, utan vi hade från början enbart tänkt köpa in för eget bruk. Men sen tänkte vi lite på de och kände att de kunde vara ett lite roligt extra projekt vi kunde sköta tillsammans och så började de hela. Än så länge har de varit en spännande och utmanande resa, där vi har fått lära oss mycket om både importprocessen och försäljningsaspekterna av businessen.

Att hitta rätt produkter

Det första steget i vår resa var att hitta rätt produkter att importera. Vi började med att som jag tidigare nämnde kolla på produkter vi själva var intresserade av, men sedan försökte vi även se lite vad för produkter som saknades att få tag på utav andra vänner och potentiella kunder. Sedan letade vi upp företag som kunde tillhandahålla dessa produkter till rimliga priser. Detta ledde oss till att börja ta in produkter som bland annat charkuterier, kryddor och olivolja från olika delar av Europa och andra delar av världen.

Efter att ha identifierat vilka produkter vi ville ta in, var nästa steg att hitta rätt leverantörer och sedan hantera importprocessen. Vi har lärt oss att det är viktigt att ha ett bra samarbete med leverantörerna för att undvika eventuella problem med kvalitet eller förseningar i leveranserna. Vi har också lärt oss att det är viktigt att ha en god förståelse för tullavgifter, importregler och andra administrativa krav för att undvika onödiga kostnader och förseningar.

Lagerhantering

Efter att ha tagit emot våra första leveranser, insåg vi att vi behövde hitta ett lämpligt lager för att förvara våra produkter. Så vi hyr nu en lokal vi använder som lager och för att kunna organisera och hantera våra produkter på ett effektivt sätt har vi med hjälp av Totallager införskaffat hyllställ och pallställ. Detta har verkligen underlättat hela vår arbetsprocess, vi har nu ordning på alla våra produkter och hyllställen gör de enkelt att sortera produkterna efter kategorier och se till att allt har sin plats. Då vi tar emot leveranser kan vi med pallställ nu enklare ta emot och förflytta produkterna på ett bra sätt, så vår lagermiljö har verkligen blivit strukturerad nu med Totallagers hjälp.

Utmaningar och framgångar

Under vår resa har vi stött på många utmaningar, men också haft många framgångar. En av de största utmaningarna har varit att hitta rätt leverantörer och hantera importprocessen på ett effektivt sätt. Vi har också kämpat med att få våra produkter accepterade av lokala lanthandlar och saluhallar, där många föredrar att köpa från stora grossistföretag. Men vi har också haft många framgångar, som att få positiv feedback från våra kunder och se vår försäljning öka successivt.

Framöver hoppas vi kunna utveckla vår business och har pratat om att utöka vårt sortiment och söka efter nya marknader att expandera till så småningom. Vi vill också fortsätta att investera i lagerutrustning och förbättra vår logistik för att bli ännu mer effektiva i vår verksamhet.

Sammanfattning

Vi har verkligen lärt oss mycket om importprocessen, lagerhantering, marknadsföring och försäljning. Vi har också fått möjlighet att arbeta med fantastiska produkter från olika delar av världen och bygga relationer med leverantörer och kunder. Trots utmaningar är vi motiverade att fortsätta utveckla vår business och ser fram emot vad framtiden har att erbjuda.

Fantastiske Olofsson

En entusiastisk gamer som älskar att spendera sin fritid med spel och i goda vänners lag. Samlare av roliga prylar och teknikgadgets. Ständigt på jakt efter de senaste trenderna och är inte rädd för att prova nya saker. Även lite intresserad av heminredning.

Matlagning är även en stor passoin, gillar att experimentera med olika recept och ingredienser för att skapa smakfulla måltider för sig själv och sina vänner. Han har också ett öga för design och är duktig på att skapa vackra och unika matpresentationer.

Sök och du skal finna